Tervehdys SikkaTalu-lammastilalta!

SikkaTalu-tilamme on perheyritys Rymättylässä, Naantalin saaristossa. Sikka on sukunimemme ja talu tarkoittaa eestin kielessä maatilaa. Emäntämme Katjan synnyinseuduille perustetun tilan nimellä haluamme kunnioittaa isäntämme Alarin eestiläisiä sukujuuria. Katja ja Alar ovat kartuttaneet ammattitaitoaan muun muassa viljelyn, maaseutuelinkeinojen ja maatalouden opinnoillaan sekä vuosien työllään. Meillä laatu korvaa määrän, sillä tilamme 150 lammasta nauttivat ihanasta elinympäristöstä, ammattitaitoisesta hoidosta sekä jopa äitiyslomasta!

Lampaamme viettävät äitiyslomaa

Lopetamme lampaan lypsämisen jo ennen astutusta. Pikkukaritsat saavat kasvaa kaikessa rauhassa emonsa vatsassa, ja emon utareet saavat levätä ennen kuin pienet karitsat saapuvat maailmaan. Lampaita voisi alkaa lypsää heti karitsojen syntymän jälkeen, mutta meille on tärkeää asettaa karitsat etusijalle. Meillä uuhien äitiysloma jatkuu siihen saakka, että karitsat ovat valmiita itsenäistymään.

Sikka-Talu-lammastila Naantalin saaristossa

Pikkukaritsoilla on samat tarpeet kuin ihmislapsillakin: ravinto ja hoiva. Meille on sydämen asia huolehtia siitä, että karitsat saavat kasvaa riittävän kauan emonsa kanssa. Pienet karitsat alkavat lähes heti syntymänsä jälkeen harjoitella märehtimistä, ja noin kuuden viikon ikäisinä niistä on kehittynyt märehtijöitä. Haluamme kuitenkin antaa karitsojen kehittyä rauhassa emonsa huomassa vähintään kahdeksan viikon ikään saakka.

Karitsat ensin - vasta sitten jugurtti

Karitsat aloittavat märehtimisen opettelun pian syntymänsä jälkeen. Noin kuuden viikon ikäisinä ne ovat kehittyneet märehtijöiksi.

Luomutuotanto on meidän juttumme

Noudatamme Euroopan unionin luomulainsäädäntöä sekä suomalaisen luomutuotannon kriteereitä, joiden noudattamisen tunnuksesi Luomuliitto on myöntänyt tuotteillemme Leppäkerttu-merkin. Merkki tarkoittaa, että kehitämme luomutuotantoa yhä kestävämmäksi sekä ympäristön että eläinten kannalta. Tuotamme lampaidemme ruuan lähes kokonaan itse – naapuritilalta haemme hieman kauraa ja härkäpapua. Lannoitteena käytämme ainoastaan lampaidemme itse tuottamaa luomulannoitetta: ravinteita ei siis tuoda lisää muualta, vaan ne kiertävät tilalla. Pelloillamme kasvaa pitkäikäisiä ja syväjuurisia kasveja, kuten ruokonataa ja rehumailasta, sekä seitsemää eri heinälajiketta, jotka sitovat hiilidioksidia ilmakehästä. Näiden kasvien lisäksi joukossa on valkuaiskasveja, kuten erilaisia apiloita ja keltamaitetta, jotka kykenevät biologiseen typensidontaan. Näiden kasvien ansiosta pelloillemme ei tarvitse lisätä erillistä typpilannoitusta.

Lammmastila SikkaTalu

Lampolamme asukeille on aina tarjolla raikasta vettä ja ruokaa sekä reilusti enemmän sisätilaa kuin mitä vaatimukset määräävät. Suurin osa lampaistamme pääsee kulkemaan vapaasti sisätiloista ulos lampolan takana olevalle kalliosaarekkeelle ympäri vuoden. Odottavilla uuhilla on kalliotarhan sijaan vapaa kulku erilliseen ulkoilutilaan. Laitumillamme lampaamme pääsevät nauttimaan saariston monipuolisesta maastosta. Lohkomme laitumia siten, että kasvusto on lampaiden ravinnoksi juuri sopivan mittaista.

Utu-lampaanmaitojugurtin maun salaisuus

Kutsumme lampaat laitumelta lypsylle vanhalla varsinaissuomalaisella utu-utu-utu-kutsuhuudolla ja käden heilutuksella. Kun ensimmäinen lampaista huomaa kutsun, se ilmoittaa siitä myös muille määkimällä ja ne lähtevät yhdessä kohti lampolaa.

Työmme suomalaisten lampaiden puolesta

Lammastila SikkaTalun tarina alkoi vuonna 2006. Tuolloin ahvenanmaanlammas oli uhanalainen, ja halusimme tehdä kaikkemme palauttaaksemme rodun elinvoimaiseksi. Onnistuimme tavoitteessamme, ja tämä suomalainen alkuperäisrotu on yhä toinen tilamme roduista, sillä se on sopeutunut erityisen hyvin Turun saariston olosuhteisiin. Ahvenanmaanlampaiden kavereina tilallamme asustelee itäfriisiläisiä maitolampaita.

Työ ahvenanmaanlampaan rodun säilymisen sekä suomalaisen lampaanmaitotalouden eteen on intohimomme. Vahva omatuntomme työskentelee tilallamme mitä parhaimpana laaduntarkkailijana: meille lampaat ja niiden hyvinvointi ovat sydämen asia.